Camperbrand!

Na een aantal lastige jaren waren we toch echt van plan 2020 tot een geweldig jaar te maken. We begonnen eind 2019 met een leuke reis naar Duitsland, om daar de kerstsfeer te proeven en op 31 december op een vuurwerk vrije plek te staan. Het plan was om vervolgens ook nog in februari 2020 een reis naar Spanje te maken.

We genoten 31 december nog van een rustige oudejaarsavond. De hondjes waren niet bang voor de enkele knallen in de verte en lager lekker in hun mandjes. De 1e januari stonden we toch bijtijds op omdat we die dag niet te ver wilden rijden om die middag wat te kunnen relaxen in de camper en nog wat administratie te doen. Zo gingen we rond 10.30 op pad. Na een kleine 10 minuten rijden, rolde er een hondenbal over de vloer en gezien dat gevaarlijk kan zijn stopte Sander in een klein dorpje langs een groot veld. Een dorpje wat we nooit meer zullen vergeten.

IMG_1996foto gemaakt op 10.43 vanuit de camper, het laatste beeld vanuit de camper. we stopten enkele minuten later.

Omdat we op de weg stopten, zette Sander de knipperlichten aan die het echter niet deden dus hij stak er een nieuwe zekering in. Daarop zagen we eigenlijk per direct rook uit het dashboard komen en het ging stinken. Sander probeerde te ontdekken waar de rook vandaan kwam, maar dat zag hij niet zo snel en we besloten dat ik maar uit de camper moest. Eerst de honden uit de camper, die liepen wel het veld op en toen de rolstoel losmaken, ondertussen stond camper al aardig vol rook. We bleven best rustig maar het werd toch nog eng toen mijn rolstoel niet wilde draaien terwijl de vlammen ondertussen wel uit het dashboard kwamen. Gelukkig was er inmiddels een voorbijganger die stopte, de brandweer belde en ons hielp om mij uit de camper te krijgen. Ik duikelde met rolstoel het veld in, en daarna spoorde hij ons aan om snel weg te gaan bij camper gezien de brand inmiddels al enorm was uitgebreid.

IMG_1998Deze foto is om 10.55 genomen, het rolstoel spoor is goed te zien. En onvoorstelbaar hoe snel zo’n brand dan gaat. We zijn om tussen 10.46 en 10.48 gestopt, 7 minuten laten was er al niets meer te redden. De brandweer was er om ca 10.58.

En zo stonden we op een afstandje te kijken hoe de camper met alles erin, voor ons ogen tot de grond toe afbrandde. De brandweer was er snel, overlegde met Sander over de gasflessen en was het wachten tot die ontploften.

fotobrandLetterlijk in lichterlaaie.

Wij werden gezien het ook koud was, meegenomen naar de Gaststätte in het dorp die speciaal voor ons open ging om daar met politie en de alarmcentrale van alles te regelen. Uiteindelijk reden vrienden 450 km vanuit Almere om ons op te halen. We hadden niets meer, behalve de paspoorten en medicatie voor nog halve dag in mijn tas aan de rolstoel. Zo kwamen we de nacht van 1 op 2 januari om 2.30 weer in Almere aan.

Het is inmiddels bijna 4 weken later. De 1e weken was het vooral ontzettend veel regelwerk. Nieuwe hulpmiddelen, medicatie, schade aan de diverse verzekeringen melden. Nu is het vooral wachten op de afhandeling, dat gaat niet heel vlot en zal nog wel de nodige tijd vergen.

Ik merk dat ik het me nog niet echt kan voorstellen dat we nooit meer met de camper weg kunnen. De camper was ideaal gezien ik zo kon genieten van enkel het onderweg zijn, het rondrijden is heerlijk met weinig energie. De wereld zo aan je voorbij zien trekken. De benodigde hulpmiddelen bij de hand. De honden die altijd zo lief zijn onderweg en rustig in hun manden liggen tot dat we stoppen om dan direct weer onze aandacht te vragen. Nog elke dag zijn er spullen die we “opeens” missen omdat deze in de camper lagen.

IMG_1771De honden rustig in de mand, zo genieten dit! Foto van 29 december. 

Al heel snel kwamen diverse mensen met het idee om een doneer actie voor ons op te zetten. Ontzettend lief. Natuurlijk gingen we ook zelf nadenken, wat willen we en wat is haalbaar. We weten ongeveer wat de verzekering (hopelijk) maximaal gaat uit betalen, helaas was de camper al oud en hoe we ook in het verleden ons best deden om deze goed te verzekeren, dat lukte niet echt zoals wij voor ogen hadden. Vooral de aanpassingen zijn erg duur en slecht te verzekeren. Zoals het er nu uitziet willen we gaan voor een (2e hands) caravan, zodat we toch weer op pad kunnen. Op een andere manier, wat minder flexibel en wat “zwaarder” voor Sander maar we gaan roeien met de riemen die we hebben. De caravan zal moeten worden voorzien van een brede deur, lift, hoog laag bed en matras, toiletaanpassingen en heel wat verbouwingen om ruimte voor rolstoel/bed en tillift te creëren. Die aanpassingen hopen we via de actie (deels) te kunnen bekostigen.

Zodat hopelijk 2020 toch nog een goed jaar wordt. We hebben al donaties ontvangen en daar zijn we heel erg dankbaar voor.

Wil je ook meehelpen, elke euro is welkom! klik op bijdrageaanpassingencaravan

Je kunt ook deze blog delen om de actie onder de aandacht te brengen, dat zou ook heel erg fijn zijn.

Heb je vragen over de actie of over deze blog, stel ze gerust.

In Duitsland kreeg deze brand de nodige aandacht in diverse kranten.

IMG_1971

FotobrandzijkantDit blijft er van over, ze zijn nog de hele dag bezig geweest om alles op te ruimen en ook de weg/riool moesten worden schoongemaakt.

En mocht je onze camper niet kennen, dan nog een plaatje uit het archief.

IMG_2014

3 gedachten over “Camperbrand!”

 1. wow, wat een nare ervaring, maar gelukkig zijn jullie allemaal er op tijd uit kunnen komen.
  ik wil iets doneren maar vind jullie inzamelingsformulier erg omslachtig.
  kan het ook op een andere manier ?
  groet, Nicol.

  Like

   1. hoi, dat doneren ga ik nu doen.
    maar zit jij ook niet op FB groepen over camperen ?
    doe daar ook je verhaal en er doneren vast nog meer mensen.
    heel veel sterkte met alles, groet, Nicol.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s