Wat gaat mij weer voldoening geven?

D80_0980Het was stil op de blog, maar Juliska is lekker doorgegroeid.

2018 is al lang en breed begonnen. Mijn voornemens zijn hetzelfde als voor 2017. Zoveel mogelijk genieten. In 2017 is dit voor mijn gevoel niet echt gelukt dankzij (onder andere) de slecht functionerende rolstoel.

In 2018 komt daar in ieder geval verandering in, want er komt een nieuwe rolstoel. Wij hebben er vertrouwen in dat de rolstoel nu wel goed is en ook goed wordt opgebouwd.

Het kost echter wel tijd, dus het zal zeker ergens medio 2018 worden, tot die tijd zal ik het moeten doen met de oude rolstoel.

De huisarts vroeg mij in 2017 of ik depressief was. Dit naar aanleiding van een gesprek waarin ik liet weten dat ik het allemaal erg zwaar vond en met haar allerlei problemen inzake mijn gezondheid en andere zaken die ook nog spelen bij ons, met haar doornam.

Daar moest ik even over nadenken, en inmiddels heb ik wel een antwoord.

Nee, ik ben niet depressief, niet in de zin dat ik continue een zware deken over mij heen voel of het allemaal niet meer zie zitten.

Immers zodra er een leuke dag is, bloei ik direct op. Ik kan mij erg verheugen op simpele dingen als wandelen met de honden en lekker winkelen of boodschappen doen. De keren dat ik dat echter kan doen is erg beperkt door allerlei aspecten zoals:  de rolstoel die slecht functioneert, mijn gezondheid, het weer buiten en de beschikbaarheid van iemand die mee kan gaan. Bovendien ben ik een stuk vrolijker als ik nog niet zo moe ben en/of veel pijn heb, dus mijn humeur deint nogal mee op hoe ik mij voel.

Dus depressie is uitgesloten, dat is fijn. Toch zit ik regelmatig behoorlijk met mijzelf in de knoop. Misschien ook niet zo verwonderlijk. Ik wil het liever niet toegeven, maar er is momenteel veel wat mij niet of niet goed lukt.

Mijn grote passie fotograferen en daaruit vloeiend Colorfullworld, komt niet van de grond. Ik weet inmiddels prima wat de oorzaak is, gewoon te weinig tijd/energie om echt deel te nemen aan social media. Zonder inzet van de social media, zonder reclame voor je bedrijf komt er weinig van de grond. Helaas is de energie die ik erin kan steken zeer wisselend. In de weken dat ik niet veel anders heb te doen, heb ik wel wat tijd hiervoor.

Maar er hoeft maar iets anders ook belangrijk te zijn en mijn dagen zitten vol. Niet echt vol in die zin dat ik alle uren die in een dag zitten “gebruik”. Een groot deel van de dag, ben ik dermate vermoeid en misselijk dat ik alleen maar wil liggen/slapen of domweg televisie kijk. Als mijn hobby bingewatchen zou zijn, dan kwam ik prima aan mijn trekken. Maar hoewel een leuke serie mij best boeit, vind ik tv kijken, maar voor een uurtje per dag echt leuk.

Mijn arm/handfunctie is momenteel dusdanig dat ik weinig hobby’s kan uitoefenen. Wat gelukkig wel gaat is rondsurfen op internet. Dat doe ik dan ook vaak, maar hier zit een valkuil. Ik word getriggerd door allerlei zaken waardoor ik inspiratie krijg. Of het nu om een discussie gaat in een forum, een fotografie wedstrijd, leuke ideeën voor mijn bedrijf, mensen die haken, kleuren of knutselen, het erover lezen is een ding, het kunnen uitvoeren een heel ander verhaal. Ik kan er soms goed chagrijnig en/of verdrietig van worden -van al die dingen die mij fysiek niet lukken.

Omdat ik absoluut niet wil wegzinken in wel een depressie, denk ik veel na. Over wat in nu echt wil, en hoe dat haalbaar zou kunnen zijn. Wat wil ik met die uren energie die soms wel beschikbaar zijn. Ga ik door met Colorfullworld en hoe dan? Hoe deel ik mijn tijd zo effectief mogelijk in en welke veranderingen zijn mogelijk om meer het gevoel te hebben dat ik mijn leven binnen de mogelijkheden inricht zoals ik dat wil, en hoe kan ik er meer voldoening uit  halen.

Mijn 1e doel is om jullie hierin mee te nemen, en hierover te gaan bloggen. Reacties zijn welkom!

D80_0959Honden denken niet na over wat ze willen in hun leven, een balletje en ze zijn zielsgelukkig. 

 

 

 

 

 

13 gedachten over “Wat gaat mij weer voldoening geven?”

 1. zit in de zelfde situatie als jij ook ik heb een gesprek met de huisarts gehad en ook hier de conclusie geen depressie. Ook ik kan steeds minder door gebrek aan energie. Oplossing heb ik ook niet en probeer mijn weg hier in te vinden knuffel

  Liked by 1 persoon

 2. Lieve Petra ondanks je ups en downs heb je toch aan me gedacht en daar dank ik je voor. Je lieve brief waarin je verteld wat er gebeurt in je leven en waarin je zegt dat we nog steeds moeten daten! Je zorg en trouw zijn aan anderen is een groot goed onderschat dat niet daar mag je trots op zijn. Jouw inzicht en kennis om anderen te helpen rondom alles wat met kwetsbaarheid/afhankelijkheid te maken heeft kan een troost zijn voor veel mensen. En niet te vergeten je kennis over landen campings hulpmiddelen, plezier maken, dat pgb met de rompslompen….toch het genieten ondanks allerleI belemneringen, daar zit je kracht denk ik. En verder mis ik natuurlijk onze gesprekken op de woensdagochtenden, lekker lullen over alles en nog wat en er nog wat aan hebben ook. Lieverd ik kom gauw bijklessebessen! Groetjes aan de beestenboel en aan manlief 😘 tot snel

  Like

 3. Het is zo herkenbaar wat je schrijft en ook ik heb geen depressie, maar ik heb wel besloten hulp te zoeken om alles wat meer op 1 lijn te krijgen en uit te zoeken waar ik mee verder kan. Het troost me dat ik niet de enige ben die hier tegen aan loopt al gun ik je dit, en een ieder die dit herkent, natuurlijk niet, maar dat weet je wel. Wat fijn dat je zoveel plezier van de honden hebt. Ik heb sind September weer een poesje in huis en daar ben ik zo blij mee. Ik hoop dat het gaat lukken met je nieuwe rolstoel. Hier in Apeldoorn gaat de Welzorg weg, het contract is opgezegd en als ze weg zijn, ga ik ook aan de slag met mijn stoel. Zal wel wat voeten in de aarde krijgen maar dat zie ik dan wel weer. Wat is Juliska gegroeid zeg, het is een mooi dier. Sterkte met alles

  Like

 4. Ja ik kan een beetje begrijpen hoe je je voelt.Ook ik voel me vaak beperkt door mijn handicap.We zijn nu op pad met de camper en willen dingen bekijken maar omdat het lopen steeds minder gaat beperkt. Gaan we op de scooter wat nog gaat maar dan lopen met de stok gaat niet meer alleen een klein eindje.De rollator kan dan miet mee enz
  Andere mensen springen op de fiets om een heerlijk rondje te fietsen en vertellen hoe mooi het is.
  Als ik naar jouw kijk is dat nog niets dat snap ik maar thuis voel ol mijn beperkingen toch een stuk minder en mijn man wil toch ook steeds dingen waar ik als een berg tegenop zie. Al met al voel ik me dan depressief worden en dat schiet niet op . He lekker even mijn hart kunnen luchten tegen iemand die het snapt gr Maddy

  Like

  1. Dank voor je reactie. Inderdaad is het erg fijn om een echtgenoot te hebben maar het zorgt soms ook voor andere uitdagingen zoals hoe red je het samen, hoe blijf je op een lijn als de ander veel minder kan. Ik hoop dat je toch geniet van jullie reis.

   Like

 5. Oh, wat moet dat moeilijk zijn. Al die dingen zien en erdoor geinspireerd raken en het dan niet of nauwelijks kunnen doen. Ik vraag me weleens af hoe jouw leven eruit zou zien als je het allemaal wél zou kunnen doen. Je zou niet bij te benen zijn ;-). Jij hebt in je hoofd de energie voor duizend. Daarbij heb je interesse in heel veel dingen. Ben je slim en een doorzetter. Moeilijk om daar dan in beperkt te worden door wat je aankan. Het is alsof het bij jou verkeerd verdeeld is; je interesses en energie in je hoofd is duizend keer meer dan bij anderen. Maar helaas laat de energie om dingen lichamellijk te doen je in de steek… Ik zat pas te denken dat je je kunt verhuren als prive detective; dingen uitzoeken op het net… speuren naar informatie of dingen uitzoeken voor mensen. Maar het gaat er niet om dat je niet weet wat je wilt doen, want dat weet je wel. Nou, ik vond het erg leuk een keertje langs geweest te zijn. en als die rolstoel er is, kom je lekker een keer hier naar toe! Er is hier altijd plaats voor bikkels!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s