Hoeveel kost gehandicapt zijn in 2015….

Vaak realiseer je bepaalde dingen pas achteraf. Dit heb ik de laatste tijd vooral met de regelingen die bestonden voor mensen met een handicap tot zo ca 2008/2009. Nu pas- nadat ongeveer alle tegemoetkomingen zijn afgeschaft en de eigen bijdragen de pan uitrijzen,  realiseer ik mij hoe ‘goed’ wij het hadden voor 2009.

Wat zijn de verschillen tussen de jaren voor 2009 en het huidige stelsel?

Tot en met 2008/2009 waren er veel zaken aftrekbaar inzake de specifieke zorgkosten belastingen. De eigen bijdragen die je betaalde inzake je PGB* of  ZIN* zorg en overige eigen bijdragen en risico’s waren bijvoorbeeld aftrekbaar.  Extra verbruik elektriciteit was aftrekbaar. Vakantiekosten en vervoerskosten boven de ‘norm’ waren aftrekbaar mits je je aan de regels hield. Logisch. En daarnaast waren hulpmiddelen aftrekbaar mits het niet een algemeen gebruiksartikel betrof. Een douchekraan met thermostaat bijvoorbeeld was eerst aftrekbaar, later een twijfelgeval en uiteindelijk geen ‘hulpmiddel’ meer. In ons geval betekende dit dat we veel ziektekosten konden aftrekken en daarop ook een deel van onze kosten (rond de 35-40%) terugkregen.

Toen vond ik dat we erg veel kosten hadden in vergelijking met gezonde mensen omdat we uiteindelijk toch maar een deel van onze kosten terug kregen. Nu ruim 6 jaar later zeg ik: Het was een paradijs!

Na 2009 werden een aantal maatregelen genomen om de verminderde aftrek ziektekosten via de belastingdienst te verzachten. De WTCG werd geïntroduceerd en compenseerde mensen naar inkomen en aandoening. Deze wet keek niet naar de meerkosten. Ook werd het mantelzorgcompliment ingevoerd. In 2014 was dit 200 euro op jaarbasis.

*PGB- Persoonsgebonden budget/* ZIN – Zorg in Natura

De veranderingen van de laatste jaren met als dieptepunt 2015.

Nu in 2015, zijn we op alle fronten op een dieptepunt beland. De WTCG en het mantelzorg compliment die zijn in het geheel afgeschaft. Specifieke zorgkosten zijn nauwelijks nog aftrekbaar bij de belastingen. De eigen bijdragen waren ook al   jaren niet meer aftrekbaar, echter er werd wel een korting op de eigen bijdrage gegeven van 33%. Die korting is ook afgeschaft. Het stelsel van eigen bijdragen is ook weer omgegooid en met een beetje pech, waaronder wij schijnbaar vallen betalen wij nu ca 60% meer als voor 2015.

Gemeenten worden verantwoordelijk om kwetsbare groepen tegemoet te komen. Almere heeft ons bericht dat wij per jaar 20 euro als tegemoetkoming krijgen. Hoera!

Wat betalen wij?

Onze kosten en eigen bijdragen die te maken hebben met mijn ziekte bedragen rond de 900 euro per maand. Dus ja, hoe blij bij je met 20 euro op jaarbasis moet zijn, daar ben ik nog niet helemaal uit. 😉

Begrijp mij goed, ik ben ontzettend blij dat wij in de positie zitten dat we die 900 euro überhaupt kunnen opbrengen. Maar we kunnen ook ons geld maar een keer uitgeven en dus hebben we veel tijd gestoken in onze uitgaven budgetteren en schrappen van een aantal kostenposten. Het feit dat we goedkoop wonen, geen kinderen hebben en in verleden een erfenis hebben gehad, is wat je noemt een geluk bij een ongeluk.

Ons koophuis staat echter wel onder water. Sander bouwt geen pensioen op en hij heeft nergens recht qua sociale zekerheid en is dus ook niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In deze tijd is het absoluut handig om wat pensioen op te bouwen, een buffer te kweken of ons huis uit het water halen. Echter er moet wel erg veel geld naar een stapeling van eigen bijdragen, medicijnen en verzorgingen artikelen die niet vergoed worden. Ik vind het prima om mee te betalen en betalen naar inkomen is ook prima, maar je kunt flink de klos zijn met een beetje pech. En dat vind ik onterecht.

De eigen bijdragen zijn gewoon te hoog en houden geen rekening met overige zaken in het leven. Je bent de klos als je toevallig wat duurder woont en/of nog studerende kinderen hebt, dan raak je al snel in de problemen.

Te weinig aandacht in de media.

Ik vind dat er te weinig aandacht in de media is voor de consequenties van de stapeling van kosten en verhogingen van eigen bijdragen.

Ik schrijf dit in principe dan ook niet voor voor die mensen die ook een handicap hebben en zelf de afgelopen jaren te maken hebben gehad met alle bezuinigingen en stapelingen van kosten. Zij hebben het al aan den lijve ondervonden of zullen het in 2015 nog (meer) ondervinden.

Ik schrijf dit juist voor die mensen die geen idee hebben hoe duur een forse levenslange handicap kan zijn. En gezien de opmerkingen die ik soms krijg of wat er in de media te lezen is, blijkt dat het beeld nogal- we zullen zeggen- ‘positief’ is.

Iemand verkoopt een scootmobiel via Facebook- reacties; ‘die kun je ook krijgen hoor.’ PGB- ‘daar word je rijk van.’ Iemand met elektrische rolstoel die geen/onvoldoende vervoer heeft- ‘Een bus kun je gewoon aanvragen bij de gemeenten’. De aanpassingen aan onze camper- ‘dat krijg je zeker wel vergoed, toch?’ En eigen risico dat kennen mensen nog wel, maar dat er nog meer eigen bijdragen zijn is meestal onbekend.

Wat mij ook verbaasd is de media aandacht als er een bezuiniging is van enkele tientjes die de gehele of groot deel van de bevolking treft en de stilte als het gaat om een kleine groep – ook als het om hele hoge bijdragen gaat.

Terug naar meer regelen via de belastingen?

Ik wil die regelingen van voor 2009 wel terug. Groot deel via de belastingen regelen. Wij maakten veel kosten, kochten zelf regelmatig benodigde hulpmiddelen omdat wij daar met ons inkomen wel voor konden sparen, maar kregen ook tenminste een deel terug. Dat was tenminste nog een stukje eigen regie.

Wat is jullie mening?

Wat vinden jullie- hoeveel procent van je inkomen zou aan eigen bijdragen kunnen worden besteed- wat is reëel? En moeten die eigen bijdrage niet worden gelijk getrokken voor ieder die gebruik maakt van zorg. Of dit nu zorg/hulpmiddelen of behandelingen in ziekenhuis zijn?

Ik ben ook specifiek benieuwd hoe mensen zonder handicap hier tegenaan kijken? Wist je voor je deze blog las- hoeveel mensen kwijt (kunnen) zijn aan een handicap en dat dit zo is toegenomen de laatste jaren? En dat er bovenop het eigen risico waarover al zoveel te doen is, nog andere eigen bijdragen bestaan?

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe regels ivm aftrek specifieke zorgkosten zover dit nog mogelijk is:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/

Heb je ook te maken met een eigen bijdrage en wil je berekenen hoeveel dit wordt, kijk dan op de site van het CAK.

Let op: voor diverse groepen gelden andere regels.

https://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-13-1-wijzigingen-2015

NB In dit stukje zijn een aantal zaken beknopt en misschien niet volledig weergegeven of beschreven gezien het onmogelijk is in een blog het gehele stelsel van eigen bijdragen en tegemoetkoming voor alle groepen tot in detail te noemen. Heb je vragen dan hoor ik het graag.

10 gedachten over “Hoeveel kost gehandicapt zijn in 2015….”

  1. Ik weet het allemaal, maar als je het zo leest dan kan ik niet anders zeggen dat ik er heel verdrietig van word……Nu heb ik het ‘geluk’ dat ik niet veel extra kosten heb, maar dat alles wat we ooit kregen weg is, voel ik net zo hard als jullie, en helaas velen met ons.
    Het is ontzettend oneerlijk!
    Hoe kunnen we dit bekend maken?

    Geliked door 1 persoon

  2. Mijn partner had slokdarmkanker (inmiddels overleden) en kreeg omdat hij niet meer door de mond kon eten of drinken, parenterale voeding via infuus, aan huis. Het eigen risico hadden we natuurlijk allang opgesoupeerd, echter ook voor de bruikleen van de infuusapparatuur en voor de ‘ boven-het-plafond van vergoeding’ kosten moet ik nog betalen, 480 euro. Gelukkig kan ik het betalen, maar het is wel zuur, na het overlijden van je partner nog zoveel extra kosten vanwege de schrale gezondheidszorg in NL. En ja, wij waren goed verzekerd met een aanvullende dekking (die in de praktijk echter tegen viel).

    Geliked door 1 persoon

  3. Vaak aan mensen proberen uit te leggen dat als je kosten maakt dat ze dat per kosten post kijken naar belastingaanslag van 2 jaar geleden ongeacht wat daar intussen voor kosten hebt gemaakt!iedereen kijkt naar hetzelfde bedrag zonder bv de €5000 of €10000 per jaar die je daarna al hebt uit gegeven! Gewoon niet te begrijpen, ik leg het ook niet meer uit! #dovemansoren

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat een ontzettend goed stuk. Inderdaad. Mensen denken dat je enkel je hand hoeft op te houden en de aanpassingen er spontaan invallen. Ook wij betalen bijna alles zelf. De woningaanpassing krijg je niet. Je doet daar zelf oom een flinke investering in. Inmiddels heb ik een elektrisch aangedreven rolstoel. Weegt 60 kilo dus past niet in de auto. We hebben zelf een nieuwe bus gekocht met behulp van de ABN AMRO. De gemeente betaald ook de aanpassing niet. (Heb pasje collectief taxivervoer) op zich begrijpelijk maar we hadden drie jaar geleden net een nieuwe auto gekocht. Een auto waar mijn toenmalige rolstoel in paste. De mensen om je heen zien alleen maar dat er weer een nieuwe auto op de oprit staat straks. En dan ook nog een bus. Een volkswagen bus. Zozo, vast betaald uit het pgb. Stelletje fraudeurs. Dit kregen we ook te horen toen we een nieuwe caravan kochten van onze uitgekeerde spaarpolis. Een bedrag waar we 23 jaar voor gespaard hadden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Mensen zullen het nooit begrijpen,er zijn er ook zoveel van, je legt het iemand uit,ze draaien zich om en zijn toch jaloers samen met de volgende,wij hebben wel eens iemand tegen ons horen zeggen ,ik ben echt jaloers op je,kunt maar de hele dag lekker doen wat je wilt, nou zeiden wij;”je mag mag alles hebben maar dan ook de ziekte,de pijn, en alles wat erbij hoort”! Ze draaien zich om en lachen schaamteloos verder! #dovemansoren

      Like

  5. De vergoedingen zijn de afgelopen jaren een stuk slechter geworden. Ik kreeg destijds ook nog compensatie eigen risico, zorgtoeslag en WTCG geld en daarvóór vrij veel belastingkorting. Op dit moment scheelt dat zo’n 800 euro per jaar. Ik heb het “geluk” dat ik alleen maar 3 chronische ziektes heb, waaronder diabetes en astma. Maar door deze ziektes heb ik wel een aanvullende verzekering nodig en maak ik mijn eigen risico volledig op. Het is wrang dat chronisch zieken zoals jij niet een dikbetaalde werkkring kunnen hebben en toch véél meer kosten hebben dan die mensen met een flink inkomen.

    Like

    1. Ook bij al jaren een flinke financiele verslechtering .Ook ik heb een hulphond,maar de vergoeding die ik daar voor krijg via de zorgverzekeraar wordt direct in minder gebracht op het eigen risico.Vind dat zó oneerlijk.Daarnaast steeds meer huurverhoging,want ik heb de pech geen eigen huis te hebben. de beperkingen in je km. bij Valys .De grenzen die steeds lager worden om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag en ga zó nog maar even door. Heel goed dat ook dit eens aan bod kot hoewel ik vrees dat er niks mee gedaan zal worden.Dit zou bij de politiek terecht moeten komen.

      Like

  6. De kosten bij Coeliakie lopen ook enorm op…daar is nl geen medicijn voor maar een dieet. Dieet klinkt alsof je af wilt vallen, een eigen keus. Maar voor een coeliakiepatient is dat dieet dus geen eigen keus maar “het medicijn”. Gewoon eten zonder gluten. Klinkt ook zo simpel. Maar het is duur, erg duur. Vroeger kreeg je in elk geval iets vergoed vanuit de belasting, maar nu niks meer.

    Wat me stoort is dat er veel mensen rondlopen die zeggen glutenvrij te willen eten maar regelmatig wel een koekje nemen want “dat kan wel voor een keer”. Zo worden mensen die écht glutenvrij moeten eten niet meer serieus genomen. Ik werd zelfs eens gevraagd mee te eten bij iemand die zegt glutenvrij te eten, ze zou speciaal voor mij macaroni maken. De dame werd een beetje gepikeerd toen ik naar het merk vroeg(even checken of het glutenvrije macaroni is) maar ze bleek niet eens te weten dat er gluten in macaroni zaten! Duh, macaroni, elke pasta, is gemaakt van meel, dus er zitten gluten in.Levensgevaarlijk voor mij dus.

    Groet,Greet

    Like

Plaats een reactie