Hoe goedkoop kun je het maken….

Wij kijken naar de televisieserie Danni Lowinski. Een serie van SBS 6 die nu een aantal jaren te zien is. Nu zijn wij geen mensen die vaak series kijken. En ook Danni keken we het 1e  seizoen elke week, maar het seizoen erna werd dit al minder en misten we nogal eens een aflevering. Dit jaar begonnen we met goede moed aan de nieuwe reeks.

Danni is een voormalig kapster die advocate is geworden. Ze woont samen met haar vader die gebruik maakt van een rolstoel in een klein flatje. Danni  is geen traditionele advocate. Ze is een volks type en heeft het hart op de tong. Haar advocatenkantoor is niet meer dan een tafeltje in een winkelcentrum. Voor 1 euro per minuut kun je haar om raad vragen. Ze neemt het op voor de zwakkeren en de serie eindigt altijd dat zij en haar cliënt de zaak winnen. Natuurlijk – zoals in vele series is er veel wat niet strookt met de werkelijkheid en is het duidelijk een serie ter vermaak.

Wat wij een goede zaak vinden is dat de vader van Danni, Piotr Lowinski, in een rolstoel zit en dit wordt ook al die seizoenen netjes voortgezet. Hij is niet op miraculeuze wijze opeens genezen en dat mag al een wonder heten in dit soort series.

In deze aflevering zeurt de vader van Danni om een nieuwe rolstoel en wel een elektrische rolstoel. Hij maakt gebruik van een duwrolstoel. Natuurlijk is er geen geld voor een rolstoel. Danni heeft net een belastingaanslag gehad en het geldprobleem loopt als een rode draad door de serie. Er is geen geld en Danny’s vader zeurt altijd om geld voor zijn cafébezoeken en biertjes.

Omdat Piotr geen rolstoel krijgt gaat hij zelf maar op onderzoek uit en komt uit bij de firma Welzorg. De scène is opgenomen in de welzorgwinkel in Almere, grappig om dit direct te herkennen. En hier staat een prachtige super-de-luxe elektrische rolstoel voor slechts 3000 euro, af te betalen met 55 euro per maand.

Wij schoten direct in de lach, een elektrische rolstoel en wel het meest luxueuze type voor de prijs van 3000 euro. Vervolgens blijkt deze niet in het huis te passen, er volgen nog wat ontwikkelingen en het eindigt ermee dat Danni samen met haar vader verhaal gaat halen bij de ‘welzorg’ die hun tegemoet komt met een eenvoudiger elektrische rolstoel voor slechts 800 euro. Wij kopen per direct alle rolstoelen op en gaan geld verdienen.

Zoals gezegd – de serie is absoluut geen afspiegeling van de werkelijkheid en heel veel moet je met flinke korrels zout nemen. Toch begrijpen we niet waarom er gekozen wordt om een rolstoel een heel andere prijs te geven dan deze werkelijk kost. De prijs van de rolstoel in de serie (het type en merk waren te zien in de aflevering) is circa 13.500 euro. Ruim 4 x zoveel.

Wij vragen ons af:  wordt dit bewust gedaan- schrikt de Nederlandse bevolking anders van de hoge prijs. Hebben de schrijvers geen idee en wordt er maar gegokt of moet het het bewust afwijken van de werkelijkheid.

Wij weten het niet, maar vinden het wel een gemiste kans.

Immers als er eens een rolstoeler voor komt in een serie, probeer dan tenminste iets over te brengen inzake het leven in een rolstoel. Zet de kijker niet totaal op het verkeerde been, zeker niet als diezelfde kijker waarschijnlijk geen idee heeft wat een rolstoel kost en dus niet beseft dat dit een verkeerd been is. In vele fragmenten in de serie is het duidelijk dat het om een serie met de nodige zoutkorrels gaat en dat beseffen mensen zich vast wel heel goed. In het geval van de kosten van een rolstoel, betwijfelen wij ten zeerste of de kijker zich ook hier beseft dat dit niet de werkelijkheid is en dat vinden we jammer.

Wat vinden jullie-  is het voor de beeldvorming belangrijk dat er juiste informatie wordt gegeven? Of zijn series daar toch niet het goede middel voor?

Wil je deze aflevering terugkijken, dat kan via:

http://www.sbs6.nl/programmas/danni-lowinski/videos/V91ayDaTpwR5/danni-lowinski-aflevering-2

2 gedachten over “Hoe goedkoop kun je het maken….”

  1. Pfff, bizar dat de echte prijs van een rolstoel niet genoemd wordt. Het zou zo goed zijn de echte prijzen te laten weten. Het zou zo goed zijn als de gemiddelde burger weet wat zorg en alles eromheen kost…zie bv Twitter nu, dat ontploft, #pgbalarm, allemaal mensen die in de problemen zitten door de PGB die ineens via gemeente moet…
    Ernstige zaak, nog ernstiger zijn sommige reacties en het niet reageren van de politiek.

    Groet,Greet

    Like

  2. Het is echt een gemiste kans dat ze niet het goede bedrag genoemd hebben. Zo krijg je waan denkbeelden in het leven en dan gaan mensen zeggen dat we niet moeten zeuren, als we bijv mee moeten betalen enzo, omdat het helemaal niet zo duur is etc. Erg jammer, ga later de uitzending bekijken, ik ken de serie niet, ben niet zo’n serie mens, net als jullie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s